Design with heritage

Brusewitz Design brinner för det textila hantverket. Vi arbetar på olika sätt med att lyfta fram och höja värdet på de textilier som tillverkats av kvinnohänder i generationer.

Vi formger och skapar handgjord inredning och smycken, samt erbjuder föreläsningar och kreativa workshops med fokus på traditionellt textilt hantverk och samtida design. Vi deltar i olika sammanhang och samarbeten kring textilt arbete, återbruk, design och utbildning.

I vår design tar vi tillvara på och inspireras av vackra ting som bär på en historia. Varje spets är knypplad eller virkad, varje monogram är omsorgsfullt broderat för hand, de vackra tygerna är vävda av lin eller bomull och varje pärla vi använder är speciell. Vi använder olika textila tekniker och låter detaljerna i tillverkningsprocessen ta tid. De textila formerna har en hög igenkänningsfaktor. Uttrycket blir en spännande blandning av lite humor och mycket nostalgi.

Vi som står bakom designduon Brusewitz Design är storasyster Thyra Brusewitz och lillasyster Ebba Brusewitz. Vi är kreatörer och formgivare med gedigen utbildning och lång erfarenhet inom textildesign och konsthantverk.

Sedan generationer tillbaka har kvinnorna i vår egen släkt ägnat sig åt textilier och handarbete. Vår flärdfulla Farmor Ulla var en pionjär som gick Konstfacks Textillinje redan på 30-talet. Hon beställde fantastiska sidentyger från Egypten som hon sydde egendesignade klänningar av. Vår Mormor Marias linneskåp var fyllt med vackra hemtextilier. Hos henne sov vi alltid gott i välmanglade linnelakan. Vår Mamma Maud var textilläraren som skickligt skräddade kläder med fina detaljer, och hon startade Brusewitz Design tillsammans med oss.

Nu finns ingen av våra textila hjältinnor i livet, men vi förvaltar deras kunskaper och för det textila arvet vidare.