Celebrating the Swedish way

En fantastiskt rolig Formex-mässa är avslutad och vår nya kollektion Celebrating the Swedish way fick precis ett så fint mottagande som vi hade hoppats på. Jul, påsk, midsommar och kräftkalas i en och samma kollektion tycker många med oss är en strålande idé.

Med Celebrating the Swedish way fortsätter vi uppdraget med att föra det textila arvet vidare. Med ljuvliga vintagebroderier visar vi världen vilka kalas och traditioner vi tycker om och firar i Sverige. Vi har samlat gamla broderier som visar de mest uppskattade festerna och högtiderna och sammanfogat de textila skatterna till en färgstark cocktail av de svenska kalasen.

Medans vi sitter här och pustar ut jobbar brickfabriken i Småland för fullt med vår kollektion. Snart sprids våra nya brickor och glasunderlägg till en massa fina butiker. Förhoppningsvis en butik nära dig.

I väntan på leveransen från Småland åker vi till Paris för att inspireras och se om mässan Maison et Objets kan vara någonting för oss och vårt nordiska textila formspråk så småningom.

A bientôt!

Fotograf Ester Sorri

Publicerat i Nyheter | Kommentering avstängd

Kreativ workshop med systrarna Brusewitz

Välkommen att delta i en rolig workshop där vi visar hur du på många olika sätt kan skapa nytt av dina gamla textila skatter. Vi bjuder på inspiration, nya idéer, goda råd och förhoppningsvis ger workshopen dig mod och lust att fortsätta skapa på egen hand.

Titta i skåp och lådor och leta fram gamla kökshanddukar, broderier, spetsar, band, örngott, tyglappar och andra textilier du gillar. Om du inte har egna skatter eller om du behöver komplettera så kommer det finnas fina textilier till försäljning på plats.

När: lördagen den 26 april klockan 10.00-17.00

Var: Midsommargårdens retrolokaler på Telefonplan

Pris: 595 kronor

Vi bjuder på smarrigt eftermiddagsfika och frukt. Lunch kan du antingen ta med eller så går du ut och äter på någon av restaurangerna i närheten.

Du behöver inte vara sömnadsproffs för att delta, men vi räknar med att du vet hur en symaskin funkar. Du som har gått kurs med oss förut är förstås också välkommen. Vi kommer visa idéer och modeller som passar för både nybörjare och mer vana återbrukare.

Mejla oss på info@brusewitzdesign.com om du vill vara med. Max antal deltagare är 12 så det är först till kvarn som gäller.

Workshopen anordnas i samarbete med Föreningen Midsommargården

Välkommen!

Publicerat i Nyheter | Kommentering avstängd

Smickrande eller förolämpande?

Det är säkert fler än vi som har sett att det finns många mormorsinspirerade produkter på Hemtex just nu. Vi har fått frågan om det är vi som har designat för Hemtex. Svaret är NEJ, men vi blev inte förvånade över frågan.

De gamla textila skatterna är ju allas vårt gemensamma arv. Det är många i vår bransch som hittar inspiration från svunna tider och så kommer det alltid att vara. Hela vår företagsfilosofi är att lyfta de gamla textilierna och höja värdet på dem. Vi arbetar också för att inspirera andra att ta vara på sina egna gamla textilier och ge dem nytt liv, men när Hemtex med sin kollektion Lace gör produkter som vi anser liknar det vi gör i vår mormorskollektion alltför mycket känner vi att vi har lyckats lite väl bra med vårt inspirationsuppdrag.

Brusewitz Design står för svenskproducerad design av god kvalitet och vi vill inte förknippas med massproduktion och slit och släng. Självklart är det tråkigt och frustrerande att stora kedjor ibland saknar egen fantasi, men tack och lov vet vi att våra kunder är kloka och medvetna konsumenter. Att handla unika produkter från ett designföretag med en tydlig textil filosofi tilltalar förhoppningsvis tillräckligt många för att vi ska ha kraft och möjlighet att fortsätta utvecklas och växa som företag.

Vill ni se hur Hemtex kollektion Lace ser ut så kolla här. Vad tycker ni? Alltför likt? Eller helt ok? Är det moraliskt försvarbart? Vi vet i alla fall vad vi tycker…

Frågan om var gränsen mellan inspiration och plagiat går är en stor och viktig fråga. Hur ska mindre fristående formgivare kunna leva vidare och utvecklas om jättarna snor de finaste idéerna? Frågan är högst aktuell, det är flera av våra designkollegor som har råkat mycket värre ut än vad vi har gjort. Mer om detta kan du läsa här.

Förmodligen är inte sista ordet sagt i den här frågan. Vi lär återkomma!

Publicerat i Nyheter | Kommentering avstängd

Inspirerande möten med nyfikna seniorer

Som vi har skrivit tidigare så har Brusewitz Design medverkat i projektet Seniorkultur. Jag (Ebba) har deltagit genom att anordna workshopen ”Textila minnen från när och fjärranEn kreativ workshop som väcker skaparlusten och öppnar för samtal”.

Projektet har genomförts av Stockholms läns landstings kulturförvaltning, med stöd av kulturrådet. Målet med projektet har varit att utöka och bredda utbudet av kulturaktiviteter inom äldreomsorgen. Tillsammans har vi i projektet utvecklat kulturaktiviteter inom konstarterna litteratur, film, hemslöjd, konst, dans, musik och kulturarv.

Jag har, tillsammans med allkonstnären och brodösen Nina Kader, besökt ett äldreboende i Huddinge vid åtta tillfällen. Vi pratade kring och arbetade med gamla vackra textilier och hantverk från olika delar av världen. Tillsammans väckte vi gamla minnen till liv och samtalade om nu och då. För den som önskade fanns det också möjlighet att prova på att brodera och det var det många som ville. Nina är en fantastisk brodös och hon visade oss stygn och sömmar som hon lärt sig i Irak. Vi avslutade med att tillsammans skapa två textila tavlor, en tavla av våra broderier och en av de svenska textilierna som jag hade tagit med från Brusewitz Designs skattkista. Våra färdiga alster firade vi tillsammans sista träffen genom att bjuda in till festligt vernissage.

Det var ett otroligt roligt och givande uppdrag! Jag njöt av träffarna som innehöll mycket prat och skratt, lite sång och alltid hembakat fikabröd.

Att forskningen visar att det finns ett positivt samband mellan deltagande i kulturell verksamhet och förbättrad hälsa gör naturligtvis uppdraget ännu roligare.

Projektet avslutades i maj, men Kulturförvaltningen vill fortsätta erbjuda programmen under hösten 2013 så nu finns workshopen att boka genom kulturförvaltningen. Hedrande tycker jag! Känner du någon som arbetar inom äldrevården så tipsa dem gärna. Nu hoppas vi på många bokningar så att vi får chans att möta flera glada och kreativa seniorer runtom i länet.

Publicerat i Nyheter | Kommentering avstängd

Kreativa föreläsningar och workshops

Textila hjältinnor, textil nostalgi, att driva företag med kreativiteten som utgångspunkt, återbruk av textila skatter, gammalt hantverk som inspiration i samtida design…

Är Du på jakt efter en inspirerande föreläsning eller workshop? Boka MIG!

Det kan vara på jobbet, med vännerna eller i en organisation/förening där du är engagerad.

Brusewitz Design erbjuder inspirerande föreläsningar och workshops där deltagarna själva får skapa och ge gammalt textilt hantverk nytt liv. Vi skräddarsyr föreläsningar och workshops efter våra kunders önskemål och förkunskaper. Vi vänder oss till personer i alla åldrar och anpassar innehållet efter målgruppen. Vi kombinerar gärna en föreläsning med en workshop.

Just nu ingår jag i ett projekt där jag håller workshops inom äldrevården. Superroligt med många samtal om gamla textilier och minnen som vaknar till liv. Mer om detta längre fram.

Hör av dig så berättar jag mer!

Hälsningar och GLAD PÅSK från Ebba

Publicerat i Nyheter | Kommentering avstängd

En liten tjuvtitt på Folk & Fä

Undrar ni vad som hände med de broderade djuren vi
efterlyste i höstas? Här är de!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På Formexmässan i Älvsjö  (17-20 januari) lanserar vi vår nya kollektion
”Folk och Fä”. Det kommer att bli brickor, skärbrädor och kuddar i olika
varianter. Vi tror att det kommer bli riktigt fint!

Tur att det är 12 dagar kvar så att vi hinner bli klara ;-)

Publicerat i Nyheter | Kommentering avstängd

Hantverk mot cancer

I våras fick vi frågan om vi ville designa en bricka för Borgholm Rotaryklubb på Öland. Klubben kämpar för att på olika sätt samla in pengar till forskningsstipendier i onkologi. Överskottet från försäljningen av brickorna kommer oavkortat gå till dessa stipendier som årligen delas ut till forskare vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Att i det lilla vara med och bidra till att lösa cancerns gåta känns viktigt och självklart för oss. Vår Mamma Maud som var med och grundade Brusewitz Design dog i cancer 2008. För hennes skull och för andra nära och kära som drabbats av den här fruktansvärda sjukdomen ville vi göra det här. Vi är hedrade över att vi fick frågan från Rotaryklubben.

Nu är brickan klar och vi gillar den verkligen. Resultatet blev en riktigt somrig bricka att använda året om. Den får oss att tänka på långa sommarlov och saftkalas i trädgården. Textilierna i brickan berättar alla en historia. Här finns bland annat broderier från Tant Rosa, spetsar från Tant Johanna och korsstygnsbroderier från okända öländska textila hjältinnor. Det lilla gula M-et i kanten kommer från Mamma Mauds hemgift. Det har vi smugit in som en hälsning både till och från henne.

Öländska rykten säger att brickorna redan säljer bra trots att de lanserades för bara några dagar sedan. Nu hoppas vi på stor succé och att de inbringar mycket pengar till forskningen om att stoppa och bota cancer.

Publicerat i Nyheter | Kommentering avstängd

Solen skiner på Brusewitz!

Solen skiner och det är hett! Om 17 dagar ska vår monter på Formex vara färdig och här sitter vi i Thailand och sitter. Vila, avbrott från vardagslivet, miljöombyte och nya textila intryck är toppen för två stressade formgivare.

Om några dagar åker vi hem fulla med energi, kraft och massa ny inspiration. Vi ser fram emot mässan och alla förberedelser som väntar. En av våra idéer som har vuxit fram under resan kommer hinna bli färdig lagom till Formex. Vi behåller vår designfilosofi, men vidgar vyerna genom att inspireras av och ta vara på asiatisk hantverkstradition. Det kommer bli fint att blanda med det typiskt svenska som vi har fokuserat på hittills.

Blir du nyfiken? Välkommen till Next Step på Formex 19–22 januari!

Publicerat i Inspiration | Kommentering avstängd

Textil släktforskning – Gammelmormor Grethe

Vi söker oss bakåt för att få veta mer om kvinnorna i familjen. Vi börjar med Gammelmormor Grethe som är och har varit en viktig inspirationskälla för oss.

Den konstnärliga och textila traditionen sträcker sig långt tillbaka i släkten. Vår pappas mormor Grethe som föddes år 1890 visade tidigt konstnärliga anlag. Hennes mamma Tullia som fick en för den tiden modern uppfostran – hon studerade språk och gjorde som ogift flera utlandsresor – drev igenom att Grethe fick gå på målarskola. Ett år fick dock vara nog. Som kvinna och uppvuxen i en officersfamilj var det maka och mor som Grethe framförallt skulle vara. Men hon gav inte upp utan fortsatte att utveckla sin konstnärliga talang. Främst blev hon en skicklig porslinsmålare. I släkten finns åtskilliga tallrikar och andra porslinsföremål som bär hennes hand. Hon ägnade sig även åt omfattande vidareförsäljningen genom flera porslinsaffärer i Stockholm och i Kalmar. Hennes skicklighet med nål och tråd var också stor. De flesta av de kläder som vår pappa och hans syskon hade som barn var sydda av Grethe.  Hon blev mycket stolt när hennes dotter, vår farmor Ulla, började på Tekniska skolan som nu heter Konstfack.

Publicerat i Inspiration, Nyheter | Kommentering avstängd

Succé på Formex

 

Brusewitz monter

Fyra dagar på Formex tar på krafterna! Efter några dagars återhämtning summerar vi mässan som en succé för Brusewitz.

Att stå bland de andra Young Designers var hur trevligt som helst. Roliga kontakter, kreativa samtal, ny inspiration och ett nytt nätverk.

Dessutom hittade en massa olika journalister till vår monter. Det resulterade i intressanta samtal och nu hoppas vi på att få se en hel del av Brusewitz Design i pressen framöver. I dag såg vi en av våra kuddar i tidningen ”Livet på landet”. Kul!

Vi inser att det vi gör ligger helt rätt i tiden och att vår företagsfilosofi tilltalar många. Att ta tillvara på allt fantastiskt handarbete som finns och att värdesätta det traditionellt kvinnliga hantverket är en trend som vi hoppas är bestående.

Även butiker hittade och gillade oss. Nu packar vi ner fina Brusewitz-produkter och skickar till England, Italien och några nya butiker i Sverige.

Om fyra månader är det dags igen! Vi funderar redan på nästa monter, nya produkter och nya spännande butiker att bjuda in.

Vår kudde i Synnöve Mörks inspirationsutställning i stora entréhallen på Formex

Publicerat i Nyheter | Kommentering avstängd