Inspirerande möten med nyfikna seniorer

Som vi har skrivit tidigare så har Brusewitz Design medverkat i projektet Seniorkultur. Jag (Ebba) har deltagit genom att anordna workshopen ”Textila minnen från när och fjärranEn kreativ workshop som väcker skaparlusten och öppnar för samtal”.

Projektet har genomförts av Stockholms läns landstings kulturförvaltning, med stöd av kulturrådet. Målet med projektet har varit att utöka och bredda utbudet av kulturaktiviteter inom äldreomsorgen. Tillsammans har vi i projektet utvecklat kulturaktiviteter inom konstarterna litteratur, film, hemslöjd, konst, dans, musik och kulturarv.

Jag har, tillsammans med allkonstnären och brodösen Nina Kader, besökt ett äldreboende i Huddinge vid åtta tillfällen. Vi pratade kring och arbetade med gamla vackra textilier och hantverk från olika delar av världen. Tillsammans väckte vi gamla minnen till liv och samtalade om nu och då. För den som önskade fanns det också möjlighet att prova på att brodera och det var det många som ville. Nina är en fantastisk brodös och hon visade oss stygn och sömmar som hon lärt sig i Irak. Vi avslutade med att tillsammans skapa två textila tavlor, en tavla av våra broderier och en av de svenska textilierna som jag hade tagit med från Brusewitz Designs skattkista. Våra färdiga alster firade vi tillsammans sista träffen genom att bjuda in till festligt vernissage.

Det var ett otroligt roligt och givande uppdrag! Jag njöt av träffarna som innehöll mycket prat och skratt, lite sång och alltid hembakat fikabröd.

Att forskningen visar att det finns ett positivt samband mellan deltagande i kulturell verksamhet och förbättrad hälsa gör naturligtvis uppdraget ännu roligare.

Projektet avslutades i maj, men Kulturförvaltningen vill fortsätta erbjuda programmen under hösten 2013 så nu finns workshopen att boka genom kulturförvaltningen. Hedrande tycker jag! Känner du någon som arbetar inom äldrevården så tipsa dem gärna. Nu hoppas vi på många bokningar så att vi får chans att möta flera glada och kreativa seniorer runtom i länet.

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.