Textil släktforskning – Gammelmormor Grethe

Vi söker oss bakåt för att få veta mer om kvinnorna i familjen. Vi börjar med Gammelmormor Grethe som är och har varit en viktig inspirationskälla för oss.

Den konstnärliga och textila traditionen sträcker sig långt tillbaka i släkten. Vår pappas mormor Grethe som föddes år 1890 visade tidigt konstnärliga anlag. Hennes mamma Tullia som fick en för den tiden modern uppfostran – hon studerade språk och gjorde som ogift flera utlandsresor – drev igenom att Grethe fick gå på målarskola. Ett år fick dock vara nog. Som kvinna och uppvuxen i en officersfamilj var det maka och mor som Grethe framförallt skulle vara. Men hon gav inte upp utan fortsatte att utveckla sin konstnärliga talang. Främst blev hon en skicklig porslinsmålare. I släkten finns åtskilliga tallrikar och andra porslinsföremål som bär hennes hand. Hon ägnade sig även åt omfattande vidareförsäljningen genom flera porslinsaffärer i Stockholm och i Kalmar. Hennes skicklighet med nål och tråd var också stor. De flesta av de kläder som vår pappa och hans syskon hade som barn var sydda av Grethe.  Hon blev mycket stolt när hennes dotter, vår farmor Ulla, började på Tekniska skolan som nu heter Konstfack.

Det här inlägget postades i Inspiration, Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.